Produkcja tytoniu papierosowego

Produkcja tytoniu papierosowego

Nie wiesz jak wygląda produkcja tytoniu papierosowego i chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej na ten temat? Produkcja każdego wyrobu tytoniowego rozpoczyna się w gospodarstwie rolnym. Tytoń jest uprawiany na całym świecie, głównie w ciepłym, tropikalnym klimacie o bogatych glebach. W Europie główne regiony uprawy tytoniu znajdują się w Grecji, Włoszech i Hiszpanii.

Tytoń można zbierać na wiele różnych sposobów, ale większość etapów tego procesu jest obecnie zmechanizowana. Po zebraniu liści należy je peklować w celu przygotowania do spożycia. Można to również zrobić na wiele sposobów, od suszenia na słońcu liści tytoniu pozostawionych na zewnątrz, przez wieszanie ich w stodole po suszenie na powietrzu. Suszenie ogniowe polega na wdmuchiwaniu gorącego powietrza do zamkniętej stodoły, podczas gdy suszony ogniowo tytoń jest zawieszany w stodole przy tlącym się ogniu. Każda metoda nadaje liściom wyjątkową konsystencję i smak.

Po wyschnięciu liście są sortowane ręcznie według długości, grubości, niedoskonałości i koloru. Następnie są pakowane w bele i transportowane na aukcje lub bezpośrednio sprzedawane handlowcom lub nabywcom firmowym.

Producenci następnie mieszają liście tytoniu ręcznie, co jest kluczowym krokiem w utrzymaniu stałego poziomu jakości, biorąc pod uwagę wrażliwość tytoniu na klimat, czas zbioru i proces dojrzewania. Skrupulatne ręczne mieszanie różnych liści jest kluczowym ogniwem między gospodarstwem a fabryką, ponieważ decyduje o tym, jakie odmiany i proporcje tytoniu mają być przetwarzane w celu uzyskania mieszanki. Jedna mieszanka tytoniowa może zawierać do 20 rodzajów i gatunków tytoniu.

Aby wyprodukować gotowy produkt, tytoń najpierw poddaje się obróbce parą, dzięki czemu liście są elastyczne i gotowe do dalszego kondycjonowania i mieszania. Zmieszany tytoń jest następnie przechowywany w klimatyzowanym miejscu, gdzie wilgoć może całkowicie przeniknąć przez liście. Następnie liście tytoniu są rozciągane, a następnie ściskane razem, przed pocięciem na długość i szerokość odpowiednią dla danego typu produktu końcowego.

W gospodarstwie rozpoczyna się produkcja każdego wyrobu tytoniowego. Tytoń jest uprawiany na całym świecie, głównie w ciepłym, tropikalnym klimacie o bogatych glebach. W Europie główne regiony uprawy tytoniu znajdują się w Grecji, Włoszech i Hiszpanii.

Pokrojoną, zwilżoną mieszankę tytoniową ponownie suszy się w ogrzewanym, obracającym się bębnie do miękkości. Tytoń jest następnie chłodzony powietrzem, do niektórych mieszanek dodaje się aromaty. Przed zapakowaniem tytoń jest przechowywany przez pewien czas w klimatyzowanym pomieszczeniu, aby dobrze wymieszać różne składniki.

W przeciwieństwie do drobno krojonego tytoniu, kilka rodzajów tytoniu fajkowego jest prasowanych przed cięciem.

Zużyte liście są najpierw usuwane (np. żyłki są usuwane z liści), co daje krótsze pasma tytoniu niż w przypadku tytoniu drobno krojonego. Po zmieszaniu następuje proces prasowania, podczas którego fermentacja nadaje tytoniowi fajkowemu charakterystyczną tożsamość.

Cały proces sprowadzania tytoniu z gospodarstw rolnych do konsumentów obejmuje szeroki wachlarz europejskich przedsiębiorstw. W Europie jest ponad 200 producentów tytoniu i wielokrotnie więcej hurtowni i detalistów. Wiele małych sklepów i tradycyjnych „sklepów tytoniowych” nie byłoby w stanie przetrwać bez istotnych dochodów. Czyni to tytoń integralną częścią europejskiego ekosystemu biznesowego.

Stan branży

Przemysł tytoniowy w Europie przeszedł w ostatnich latach ogromną zmianę. W przeszłości produkcja tytoniu papierosowego obejmowała setki małych producentów tworzących zindywidualizowane produkty. Jednak w ciągu ostatnich 30 lat mniejsze firmy zostały przejęte przez większe firmy międzynarodowe lub całkowicie zaprzestały działalności. Na przykład 40 lat temu Belgia miała grubo ponad 100 producentów tytoniu. Kraj ma teraz mniej niż dziesięć.

Konsolidacja w branży miała dwie główne konsekwencje: redukcje zatrudnienia i eliminację tradycyjnych marek. Duże firmy mogą czerpać korzyści z ekonomii skali dzięki masowej produkcji i większej automatyzacji. Rzeczywiście, liczba zatrudnionych osób gwałtownie spadła w ostatnich latach. Towarzyszy temu spadek liczby małych, rodzinnych firm, które tradycyjnie przedkładały zatrudnianie lokalnych pracowników nad outsourcing.

Wraz ze zniknięciem marek zmieniło się również oblicze przemysłu tytoniowego. W przeszłości Europa produkowała niezwykłą różnorodność marek tytoniowych, ponieważ lokalni producenci umieszczali własne znaki na swoich produktach. Konsumenci skorzystali z dużej różnorodności wyboru, który został znacznie ograniczony.

Wyjątkiem od tego trendu konsolidacyjnego są jednak wyspecjalizowane rynki tytoniowe. Im bardziej wyspecjalizowany jest wyrób tytoniowy, tym większe prawdopodobieństwo, że producenci będą małymi lub średnimi przedsiębiorstwami. Dotyczy to na przykład rynków tytoniu do żucia, tabaki i do pewnego stopnia tytoniu drobno krojonego.

Członkostwo ESTA obejmuje firmy różnej wielkości w europejskim przemyśle tytoniowym. Pochodzą z 17 krajów w całej Europie, a większość członków to firmy średniej wielkości.

Jeśli chcesz kupić tytoń wysokiej jakości, to zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Shopping Cart